Руски инженер е можел да спаси "Титаник"

Руският корабен инженер Владимир Костенко, който бил в Англия през 1909г., наблюдавал как се строи кораба на века "Титаник". Костенко е един от първите, а може би единственият, който обърнал внимание на известният Томас Ендрюс за груба грешка в конструкцията на корпуса на "Гиганта на века". Но уви, не бил чут от високомерният англичанин.

Владимир Костенко е роден през 1881г. в Под Полтава. Баща му бил лекар, майка му преподавателка в местното училище. Владимир успешно завършил Морското училище в Кронщад и бил произведен в младши помощник корабостроител. Назначили го в подчинение на Алексей Николаевич Крилов, бъдещ академик и човек изиграл огромна роля в съдбата на военноморският флот на Русия. Именно той командировал младият корабостроител на дострояването на броненосеца "Орел", който впоследствие участвал в Цусимското сражение. По време на това сражение попаднал в плен. След сключване на договора с Русия японските власти разрешили на пленниците да се върнат в родината си. Но пътя до дома се оказал дълъг: през Америка, Англия, Франция, Швейцария…

Като необикновено любознателен човек, Владимир Костенко във всички страни се запознавал с делото на своя живот – корабостроенето, минал през много заводи. След завръщането си в Русия младият капитан и корабен инженер командировали в Англия, за да наблюдава строежа на крайцера "Рюрик".

Дошла 1909г., настъпил "златният век" на научно–техническият прогрес. На стапелите в Белфаст се строели гигантските лайнери "Олимпик" и "Титаник". Костенко живял три месеца в Англия. Имал възможността да се запознае с чертежите и дървените модели на строящите се гиганти. Той веднага видял груби грешки в проекта на корпуса: главните напречни прегради не били изведени до главната водонепроницаема палуба! Освен това всички палуби били прорязани от широки шахти и люкове…

Костенко предупредил главният строител на "Титаник" за възможните последствия, но господин Ендрюс дал да се разбере, че от страна на руският инженер не е тактично да учи него – най-добрият корабостроител на Англия. "Разберете, една малка пробойна и "Титаник" ще потъне" - убеждавал Владимир Полиевктович. Но създателите на плаващият дворец били така уверени в неговата надеждност, че ходовите изпитания на лайнера продължили само 8 часа!

Уви, действителността потвърдила инженерната прогноза на руският специалист. Томас Ендрюс, директор на корабостроителницата "Харланд енд Улф" се намирал по време на първото плаване на борда на "Титаник" в качеството на наблюдател. Този рейс бил последен. И Ендрюс бил единственият човек на борда, който можел в пълна степен да разбере сериозната ситуация след сблъсъка на лайнера с айсберга.

- Капитане - попитал четвъртият помощник Боксхолм - нима това е действително сериозно?
- Мистър Ендрюс каза - тихо отвърнал капитан Смит - че на кораба му остава да живее половин час.


Никой няма да узнае, спомнил ли си е в последните минути от своят живот Томас Ендрюс предупреждението на руският инженер.



{START_COUNTER}