Писмото на Алфред Роу

Смразяващото писмо предсказва трагичия край на "Титаник"

В писмо до жена си британският бизнесмен Алфред Роу
е споделил тревогата си, че корабът не е безопасен



Eдин от пътниците, загинали при катастрофата на "Титаник", е писал в писмо от борда на лайнера до жена си, че смята кораба за небезопасен. Докато повечето пасажери от първа класа се възхищавали от корабния разкош, Алфред Роу седнал да пише на жена си. "В лошо настроение съм, сигурно от силната простуда", пише той и по-нататък споделя мнението си, че корабът е "прекалено голям" и представлява "явна опасност".

59-годишният Роу, британски бизнесмен, плувал към ранчото си в Тексас. Писмото на бланка от "Титаник", написано не по-късно от денонощие престой на кораба, стана достояние на широката общественост за пръв път за 95 години.

В писмото той описва как "Титаник" едва не се сблъскал с кораба "Ню Йорк" и признава, че би предпочел да е на друг кораб. "По-добре беше да се кача на "Мавритания" или "Луизитания", добавя той.

С елегантния си калиграфски почерк Роу описва как "Титаник" при тръгването си скъсал котвената верига на "Ню Йорк". "Малко ни трябваше, за да пробие "Ню Йорк" дупка на борда - пише той. Двата кораба дори се докоснаха и ако буксирът не удържаше "Ню Йорк", щяхме да получим пробойна."

Писмото било изпратено на 11 април 1912 година от последното спиране на "Титаник" в Куинстаун, Кобх, под Корк в Ирландия. На 14 април корабът се врязва в айсберг и потъва. Според свидетелства на очевидци, Роу е доплувал до леден блок, където по-късно било открито и замръзналото му тяло. Кабелният кораб "Макей-Бенет" е прибрал тялото и го е върнал в родния му Ливърпул, където и било погребано.

Писмото от четири страници е било публикувано за първи път след като семейството на Роу решило да го представи на търг. Както се очакваше, заедно с дневника на вдовицата Констанция и с писмото, изпратено на брат му, документът ще струва около 60 000 лири.

Андрю Олдридж от Уилтшърската аукционна къща Henry Aldridge and Sons of Devizes твърди, че писмото е уникален документ. "Повечето пътници на "Титаник" са писали колко великолепен и прекрасен е корабът, описвали са го като плаващ дворец . А Алфред Роу очевидно не бил впечатлен и счел кораба за опасен. Като че ли е имал предчувствие за бедата, която ще се случи."

Въпреки опасенията си, Роу все пак се е възползвал от разкошната обстановка на кораба. Той пише на Констанция : "Простудата ми минава, гласът ми се връща. Вчера посетих прекрасната турска баня и това ми помогна." Той също така се жалва: "Корабът е прекалено голям. Не мога да се ориентирам и е твърде уморително, като реша да отида някъде".

Роу е емигрирал в Тексас през 1879 година. Той е бил толкова влиятелен, че в негова чест е наречен тексаският град Роу. През 1910 се върнал в Ливърпул, но два пъти годишно посещавал ранчото си.

Дневникът на вдовицата му отразява тревогата и в очакване на новини. На 16 април тя пише: "Прочетох вестника, няма новини, всички мои надежди, че Алфред се е спасил, се разбиха". Три дни по-късно е написала: "В два часа днес дойде д-р Сюел, за да ми съобщи, че скъпият ми Алфред е загинал".



{START_COUNTER}