Непотъващият "Титаник"

Изложба, посветена на най-известната морска катастрофа в историята, се открива в София
10 апр 2008 17:15,
Непотъващият "Титаник"
Снимка: Мол София

Ако Титаник за теб не е просто сълзлив и високобюджетен филм, в който Леонардо се дави, а Кейт лепи потни ръце по стъклата от страст, със сигурност ще ти е интересна изложбата, посветена на легендарния потънал кораб.

Тя се организира по повод 96-тата годишнина от най-известната морска катастрофа и премиерата на документалния филм на Джеймс Камерън „Тайните на Титаник 3D”.

Ако я посетите, може да си отговорите на научно-популярни и далеч несълзливи въпроси като: „Защо „Титаник” е обявен за „непотопяем”?“, „Защо бърза и потъва“, „Колко хора са спасени“ или „Докога ще остане корабът на дъното на океана?“.

Изложбата представя в хронологичен ред известни, и не толкова, факти от историята на легендарния кораб - от амбицията на британската компания „Уайт Стар Лайн” да доминира трансатлантически пътнически превоз в началото на ХХ век до насрочения за 19 април т.г. във Великобритания търг за вещи и документи от „Титаник”, собственост на Лилиан Асплунд, починалата през 2006г. последна свидетелка на трагедията.

Посетителите ще могат да видят и пълния списък на българите, пътували на „Титаник”.

Връзката с България се допълва от любопитната подробност за гастрола на оркестъра на Уолъс Хартли в Софийската градска художествена галерия (тогава Градско казино).

Както Камерън обяснява своя несекващ интерес към темата, „Всяко корабокрушение разказва история за трагедия и човешка загуба. Историята на краткия живот и трагичната смърт на „Титаник” не завършват в онази съдбоносна нощ през април 1912 година, когато повече от 1500 души загиват в ледените води на Северния Атлантик, под обсипано със звезди небе.

Макар броят на загиналите да бива засенчван много пъти от други катастрофи, трагедията на „Титаник” продължава да отеква и да буди най-съкровени чувства у хората по цял свят.”

Изложбата е на партера на Мол София до 30 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание