С църковна служба почетоха паметта на жертвите от "Титаник", потънал преди 95 години на 15 април, съобщават световните медии.

Смятаният за непотопяем лайнер потегля на първото си презокеанско плаване на 10 април 1912 от Саутхемптън. В нощта на 14 срещу 15 април, той потъва след удар с айсберг, погубвайки живота на 1523-ма пътници и членове на екипажа. Трагедията с "Титаник" се смята за първата най-голяма технологична катастрофа на индустриалната ера. Тя показва, че човешкият фактор си остава доминиращ, дори и когато става дума за най-съвършената техника.

По повод трагичната годишнина в интернет беше качен списък с имената, възрастта и професиите на пътниците, пътували на кораба по време на неговия съдбовен рейс. Разсекретеният от британското правителство списък е на разположение безплатно за една седмица в сайта www.findmypast.com. По-рано можеше да се види единствено в националните архиви в Лондон. Днес в Саутхемптън ще се проведе възпоменателна църковна служба за загиналите на борда на кораба.

Четири бронзови табелки от спасителните лодки на "Титаник" бяха продадени на търг на аукционната къща "Кристис" за между 40 и 70 хиляди долара.

Не за първи път предмети от потъналия кораб достигат подобни числа - меню от единственото пътешествие на лайнера е продадено на предишен търг за 88 500 долара.